El Meu Bosc. La Massa Forestal d’Europa


Ara ja fa dos anys des del Refugi vam iniciar un seguit de tallers que giraven al voltant dels boscos. Es pretenia donar a conèixer alguns dels nostres espais com una forma de paisatge i de vida.

I és que els boscos són un element imprescindible per a la vida i la preservació del territori. Tan és així que a Catalunya, amb un territori d’uns 32.000 km2 de superfície, el 61% és massa forestal.  Podem dir que més de la meitat de Catalunya és un bosc format per matollars (16%), prats (%), roques i tarteres (2,2%), conreus (34,5%), zones urbanitzades (4%) i aigües continentals (0,5%).

img_3883

Però per què és tant important un bosc?

Independentment de l’explotació econòmica que se’n faci (fusta, conreu, recol·lecció, ecoturisme…), té un seguit de funcions i serveis relacionats entre sí, com són:

  • La fixació de diòxid de carboni (C02).

  • La millora de la qualitat de l’aire.

  • La regulació hídrica.

  • La conservació dels sòls per evitar procesos d’erosió.

  • La conservació de la biodiversitat.

No és poca cosa!

­­—— Aire ——

Per tant el bosc, conjuntament amb els mars i oceans, són els responsables per minimitzar els efectes i les conseqüències del canvi climàtic (reduir el C02 emès per les activitats de l’home, efecte hivernacle, escalfament global). D’aquesta forma es controla les pujades de temperatura. Aquests espais: boscos i oceans, són el pulmó del Planeta. Amb uns pulmons saludables podem tenir una sana i bona activitat.  El bosc redueix les concentracions atmosfèriques de CO2 mitjançant la fotosíntesi de les plantes, i també absorbeix pols i diverses substàncies contaminants que viatgen suspeses en l’aire. Per tant, és capaç d’absorbir entre el 30 i 80 tnha de pols ambiental. La proximitat de la vegetació forestal a nuclis urbans afavoreix una millor qualitat de l’aire.

—— Aigua ——

El bosc té un paper molt important dins del cicle de l’aigua. Com un gran magatzem, garanteix la reserva d’aigua. Una part important de la pluja s’infiltra i s’acumula en aqüífers existents a la primera capa del sòl, rica en humus i amb capacitat d’alliberar-la de forma gradual. A part de la quantitat d’aigua escolada, el bosc també influeix en la qualitat d’aquesta, ja que exerceix una funció depuradora.

—— Paisatge ——

L’erosió és el procés de despreniment i arrossegament de partícules de sòl per l’aigua, el vent i la neu. Implica un empobriment del sòl, i en condicions extremes podria portar a la desertificació. L’existència de vegetació contribueix a reduir el risc d’erosió.

Consequences_of_deforestation

—— Vida ——

El bosc serveix de reservori tant de plantes com d’animals. Al nostre país hi ha una gran varietat d’ecosistemes forestals: des dels ambients eurosiberians, localitzats sobretot al Pirineu i al Prepirineu (com les rouredes i les fagedes), fins als ambients mediterranis (com els alzinars i les pinedes de pi blanc). La preservació del bosc mediterrani garanteix la pervivència del nostre patrimoni vegetal.

Aquest és el nostre país. Aquests són els nostres ecosistemes. És el lloc on vivim, on ens alimentem, on respirem. Per això cal tenir-hi els ull posats en el nostre hàbitat. Si aquest es perd o es malmet, la vida es posa en perill. També la nostra, ja que també hi tenim una relació vital amb els boscos. Formem part  d’aquest joc i som una de les fitxes de dòmino.

Catalunya es concentra dins el mapa físic europeu. Amb motiu del dia internacional dels boscos, l’AEMA (Agència Europea de Medi Ambient) va publicar el següent: Europa és una de les poques regions del món on la coberta forestal s’ha incrementat en l’últim segle.  Els boscos europeus tenen una expansió que gira al voltant del 35% de la superfície terrestre (uns 190 milions d’ha). Per tant és una de les regions amb major riquesa forestal al món gràcies a les legislacions nacionals, repoblaments i expansions naturals dels darrers 200 anys.

Deforestación-lenta-SPANISh-3

Segurament estaríem d’acord que en el marc medi ambiental, els boscos són molt importants per a l’existència de la vida, no només la fauna, també les persones. Ens proporcionen aquells serveis necessaris i que no es veuen. Per exemple, més del 20% dels boscos europeus són gestionats per protegir l’aigua i els sòls, principalment a les zones muntanyoses. Altres serveis inclouen la prevenció d’inundacions i depuració imprescindible de l’aire per respirar. Per la vida. Minimitzen els efectes del canvi climàtic. Els boscos europeus absorveixen, aproximadament, el 10% de les emissions anuals de gasos d’efecte hivernacle.

També són un recurs econòmic, tot i que és un punt sensible. Els gestors directes podrien no estar d’acord, ja que la inversió per l’explotació forestal i neteges dels boscos no tinguin suficient compensacions econòmiques, ja siguin beneficis o subvencions. Les dades que tenim fan referència a nivell europeu i mou un negoci de 500 mil milions d’€.

A Catalunya l’ús de la biomassa ens preocupa, ja que potser no és tant ecològic com ens pensem. Imaginem-nos què passaria si la major part de la nostra fusta es traslladés a plantes situades a Itàlia per tractar-la i vendre-la empreses energètiques. El transport en vaixell deixa una petjada ecològica important. Tot i així és un tema que cal aprofundir amb més especificitat. 

—— Quina salut tenim? ——

Però  després de conèixer les excel·lències dels boscos i la seva necessitat, cal saber que molts dels ecosistemes forestals es troben en molt mal estat de salut:

  • Els efectes del mal maneig forestal van generar una disminució de més d’un 30% en regiones d’Europa la població d’aus dels boscos. 

  • El 27% de les espècies de mamíf20070418klpcnaecl_58_Ges_SCOers, 10% dels rèptils i el 8% dels amfibis relacionats amb els boscos estan en perill d’extinció a la UE.

  • Les espècies exòtiques invasores són cada vegada un problema creixent per als boscos europeus. Hi ha al voltant de 1.800 espècies en els boscos europeus considerats invasives. A nivell mundial, les espècies exòtiques invasores són una de les majors causes de pèrdua de biodiversitat.

  • El canvi climàtic malmet els ecosistemes forestals augmentant el risc d’incendis forestals.

o_Sánhez Italia

Per a nosaltres aquest projecte “El Refugi Escola de Natura i Muntanya” no es pot entendre sense dedicar especial atenció als nostres boscos. Com tots nosaltres, cada bosc té el seu caràcter, les seves particularitats, per aixó us convidem que visiteu els tallers del Refugi i busqueu el bosc que porteu a l’interior. Us convidem que camineu a través dels boscos en silenci i escolteu. Els boscos són vius, parlen, comuniquen i transmeten emocions. Moltes cultures ancestrals, molt lligades a la Terra, al territori on viuen, són plenes d’històries sobre els boscos. Una contínua poesia a l’ecologia, l’amor i el respecte per la vida de tots i totes. Per això us diem:

#ACTIVA’T

                               #MOU-TE

                       

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s