EXCURSIONS AMB RAQUETES DE NEU


Un transport sostenible i saludable a la neu

Les raquetes de neu són un mitjà de transport sostenible molt saludable i divertit. Pel fet que les etiquetem en els àmbits del divertimento, no vol dir que, en el seu prejudici, això les limiti a vessants menys tècniques del muntanyisme. Certament no practicarem l’alpinisme amb les raquetes. No són eines que ens permetin escalar, tot i que disposen de grampons. Les raquetes de neu són per caminar. Podrem superar pendents molt elevades i amb neu molt dura. Però progressar per terrenys mixtos (de roca i neu) ens limitarà. Sobretot si el perill de caiguda pot tenir conseqüències molt greus per a nosaltres i la integritat de la raqueta.raquetadenieve Com molts invents, la raqueta no és diferent de la resta. És una imitació de l’entorn natural. Algú es va fixar com caminaven els plantígrads, óssos sobre la neu i va desenvolupar la idea: una raqueta a cada peu! D’això ja fa uns 5.000 anys, al Neolític.
Dit això, ens situem: amb les raquetes podem fer gairebé tot. La història demostra que durant molts anys hem anat arreu amb les raquetes als peus! Tot dependrà de la nostra inversió i sentit comú (la qual no hem de perdre mai). Si ens comprem unes raquetes senzilles o molt tècniques ho decidiran les nostres ganes d’aventura, coneixement tècnic hivernal i la butxaca, la qual ens condiciona molt.

Raquetes de plàstic i d’alumini

En general, els materials de la raqueta són força resistents. Per l’experiència que tenim 4del nostre dia a dia hivernal, no són fàcils de trencar. Les podem trobar en material plàstic, les més freqüents, o en alumini. Al nostre país les d’alumini encara no estan massa comercialitzades. Són més fàcils de trobar les de material plàstic o composite. Hi ha marques –no totes- que disposen de recanvis. La qual cosa és bo de saber. El que és important és reconèixer una raqueta senzilla o una tècnica. Com la fulla de l’arbre, la raqueta té envers i revers. Si mirem al revers, veurem que disposa de dues o una línia marcada al voltant de la raqueta. Del bastidor. Si en té dues, això ens permetrà flanquejar pendents amb més seguretat. Aquestes línies eviten que la raqueta llisqui pendent avall.

2
Normalment disposen d’uns grampons a la punta. No és tan habitual que en tinguin a la base o repartits en el seu perímetre. Com més en tingui, menys lliscaran sobre la neu dura.
La talonera és mòbil, la qual cosa facilita el moviment del turmell i el treball muscular. Per ajudar els bessons en terreny pendent, al taló té una alça. Si la desplacem, el taló quedarà inclinat en referència al terreny pla. Molt útil, però, en l’ascens. En el descens, algunes, molt poques, disposen d’una especial particularitat: permeten clavar directament els grampons del taló i enfonsar-se –literalment- a la neu, i deixa la raqueta a la superfície. Per fer baixades molt fortes és molt útil i extremadament segur.
Les cintes de fixació del peu haurien de ser duradores i ràpides de col·locar i treure. Intenteu evitar les fixacions de velcro perquè es malmeten molt ràpidament.3
La tècnica de progressió és molt senzilla. Amb molt poques hores de pràctica les podreu dominar. Com que no hi ha condicionants importants com la velocitat, qualsevol persona pot controlar la tècnica. Deixeu-vos portar per una o un guia de muntanya (una persona tècnica d’esports de muntanya). Els o les guies disposem de recursos, jocs o pràctiques que faciliten l’aprenentatge. Som formadors i formadores, i amb moltíssimes hores acumulades amb les raquetes als peus.

El que cal per fer hivernal

Al ©Refugi hem volgut completar les nostres excursions amb un mínim d’aprenentatge de seguretat hivernal. No podem entendre una sortida amb raquetes sense tenir un coneixement de seguretat, encara que sigui mínim. La neu ens fa passar molt bones estones. Cert. Però hem de recordar que cada any hi ha molts accidents per allaus. Alguns d’ells mortals. Per aquest motiu cal aprendre a fer un itinerari segur. No és difícil si es tenen els recursos necessaris i un formador o formadora que sàpiga difondre els coneixements. Per això destaquem alguns punts importants que cal saber:

  • Com hi hem d’anar vestits? (Roba adequada, calçat, roba de recanvi)pieps-dsp_sport-2018-original
  • Com podem saber si el paisatge nevat és segur o insegur? (Cal interpretar la neu, si hi ha pendents perillosos o no, com evitar-los… És el que anomenem Nivologia.
  • Hem de portar algun equip de seguretat? (Sempre DVA o ARVA, pala i sonda. Però cal saber-los utilitzar i organitzar un rescat. Imprescindible).

Aquests conceptes, els quals poden semblar feixucs, carregosos i difícils d’aprendre, són senzills. Repetim, cal que el guia titulat tingui capacitat i recursos per ensenyar. Però no només no són difícils d’aprendre, sinó que són bàsics per a la vostra seguretat i dels vostres companys d’aventures o família.

La condició física i psicològica a la muntanya

La condició física i psicològica és molt important a la muntanya. Una bona condició física és proporcional a la vostra seguretat. Per això cal fer activitat esportiva amb certa freqüència, no només els caps de setmana. Aquest és un ítem que us ha de condicionar a l’hora de planificar una excursió. Si esteu fluixos, feu sortides senzilles. No cal córrer riscos. Si teniu resistència física, podreu organitzar travesses hivernals tremendes! Això sí, sempre que tingueu l’altre requisit gravat i clar a la vostra ment: els coneixements tècnics dels quals hem fet esment.

 

Què..

Us hem aportat alguna cosa interessant amb tot això?

Animeu-vos a la neu.

Us recordaré una frase d’un mestre que vaig tenir. Guia de muntanya. A mi sempre m’ha estat de gran utilitat. “La vostra aventura ha d’estar controlada constantment. De no ser així, ja no és aventura. És temeritat.” Xavi Metal.

Salut.

Ens veiem al refu!

SORTIM TOTS ELS CAPS DE SETMANA BLANCS.

EXCURSIÓ TÈCNICA AMB RAQUETES DE NEU

TRAVESSA DELS LLACS AMB RAQUETES DE NEU

LA RUTA DEL LLOP AMB RAQUETES DE NEU (especial famílies)

RAQUETES DE NEU A SETCASES (propera amb ascensions o familiar). 

 Tècnic d'esports de muntanya del Refugi
Guia de muntanya UIMLA 597

Miquel Alemany


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s